Friday, June 22, 2007

Ce idei au castigat la What IF

Iata cele 5 idei selectate dejuriul concursului What IF:

1. Diana Apan

Ce-ar fi daca… s-ar putea face reclama contextuala si offline? Cum? Ideea este sa se foloseasca o tehnologie deja existenta , destul de simpla, de afisare a informatiilor pe sticla (imaginea de mai jos ilustreaza acest lucru). Geamurile sau vitrinele ar putea fi inlocuite astfel incat sa se poata afisa informatii de orice natura , reclame in primul rand dar si altfel de informatii, de orice fel. S-ar putea pune vitrine de acest gen in piete sau locuri foarte aglomerate, la banci s-ar putea afisa informatii de interes pentru clientii lor, renuntandu-se la afisele obisnuite sau la sticla sablata cu identitatea vizuala a bancii, la facultati s-ar putea targeta prin astfel de reclame direct studentii etc. Posibilitatile de utilizare si pozitionare sunt foarte variate si lasa loc creativitatii.

Eu personal as oferi posibilitatea studentilor , in facultati, sa aiba o “sticla contextuala” numai a lor pe care sa poata pune mesaje prin bluetooth. Sa se afiseze maxim 5 mesaje, consecutiv, iar ultimul mesaj trimis sa fie primul afisat si cele mai vechi sa se stearga pe masura postarii altor mesaje.

De ce am spus contextual? S-ar putea face un sistem centralizat pe orase care sa afiseze reclame in locurile cu astfel de sticle exact ca si online pe site-uri, avand in spate o baza de date, sa se afiseze la random reclame in functie de tipologia consumatorilor din fiecare loc. Dupa cum spuneam, lasa loc creativitatii…

2. Georgiana Petcu
Ce-ar fi daca…in supermarket-uri ar exista un raion sa zicem, “New Entry” in care sa fie expuse noile produse aparute pe piata. Pentru cei care nu au timp sa se uite la televizor(nu sunt la curent cu reclamele pentru noile produse), au atatea pe cap incat nu sunt atenti la publicitatea din jur, ar fi interesant ca atunci cand merg la cumparaturi sa stie ce a aparut nou pe piata doar prin trecerea pe la acest raion.

3. Raluca Munteanu
Ce ar fi daca…. s-ar implementa un sistem nou de evaluare a personalului din relatiile cu publicul?
Sistemul despre care vorbesc, ar avea doar doua butoane: unul cu " Mi-ai fost simpatic" si al doilea cu "Mi-ai fost antipatic". Fiecare, dupa ce a terminat de vorbit cu persoana de la ghiseu/birou, apasa pe unul din aceste butoane. Optiunea e realizata in mod secret, insa rezultatele sunt publice. Fiecare angajat s-ar putea astfel autoevalua la sfarsitul zilei. "Am fost simpatic doar la 12 oameni si antipatic la 30. Sa fie oare vina mea?". Ar putea exista chiar competitii precum " Cel mai simpatic angajat". Poate astfel, ne-am duce cu totii mai cu drag la posta, BRD, la coada la Billa, primarie, CEC, CFR, magazinul de la coltul strazii..si lista ar putea continua.

4. Dana Mirela Purice
Ce-ar fi daca ...ar exista carti cu litere fosforescente pentru a putea fi citite si pe intuneric, fara a-l deranja pe cel de langa tine?

5. Mihaela Georgescu
Ce-ar fi daca... s-ar realiza un soft gen Windows special pentru copii?
Poate chiar ca un ajutator al campaniei mai sus descrise, lansarea unui Windows pentru copii ar putea incuraja macar parintii sa ii invete pe copiii lor lucruri utile pe calculator si nu sa ii lase sa navigheze singuri pe internet, pe diverse site-uri interzise minorilor. Cred ca ar avea un real succes si ar fi un foarte bun element de marketing. Iar daca Windows-ul este prea complicat de realizat, de ce sa nu facem un Word pentru copii? Pe la 13-14 ani nu stiam ce sunt acelea jocuri cu impuscaturi, monstrii sau soldati. In schimb, dezvoltasem o pasiune pentru Word, faceam diverse desene, texte, colorate, folosind diverse fonturi, culori, nuante, umbre, imagini... Practic asa am invatat eu sa lucrez cu Word-ul, pe care acum il cunosc si cu ochii inchisi. De ce sa nu dezvoltam acest lucru si sa le oferim copiilor ceva interactiv prin care sa poata si invata ceva ce le va fi util pe mai tarziu?

3 comments:

Anonymous said...

Bravo Raluca Munteanu. Uite ca nu s-a gandit nimeni la asta.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

@Mihaela Georgescu: ce zici tu exista deja si s-a materializat sub forma laptopului de la OPLC (One Laptop Per Child).

Ce spui tu de Word e frumos, dar nu e o idee prea fericita. Din cauza ca multi nu stiu decat sa deseneze in Word sau au pus prea mult accentul pe asta, cand vine vorba de tehnoredactare sunt la pamant si o groaza de documente arata ca naiba. De fapt daca stau si ma gandesc pentru o tehnoredactare mai serioasa ar trebui sa foloseasca OpenOffice.org sau LaTeX (asta nefiind pentru cei slabi de inima), Word-ul fiind mai bun pentru "artisti", care vor sa pun texte cu umbra si alte minuni.